PANÍ ÉČKO
Manžel mě občas důvěrně nazývá paní éčko. Tuhle přezdívku jsem si vysloužila proto, že jsem se začala hlouběji zajímat o složení potravin, kosmetiky apod. Došla jsem k závěru, že se živíme hromadou chemie, protože je to levnější. A že na sebe naplácáme cokoli pod vlivem reklam, které nám slibují krásu a mládí na věky. A tak se postupně snažím dostat k co nejpřírodnějším produktům. A o svoji cestu i objevené výrobky (s co nejmenší chemickou škodlivostí) se s váma ráda podělím.
Hlavně se vyhýbám některým aditivům neboli éčkům. Ne všechny jsou ale škodlivé a z toho vyplývá pravidlo č.1 = Nevěřte všem internetovým článkům a diskuzím. A jak se v tom tedy orientovat? Nejlépe si přečíst nějakou odbornou pubikaci, ale existuje i jednodušší varianta v podobě aplikací do mobilu, které odhalí zda dané éčko je či není škodlivé (např.Víš co jíš, Éčka, NutriAtlas Free atp.).
Pro rychlou orientaci slouží taky tahle pomůcka:
- E1 jsou barviva,
- E2 konzervanty,
- E3 antioxidanty a kyseliny,
- E4 emulgátory, stabilizátory a zahuštovadla
- E5 zvýrazňovače
- E9 náhradní sladidla, plyny a leštidla.
Komentáře
Okomentovat