PANÍ ÉČKO

Manžel mě občas důvěrně nazývá paní éčko. Tuhle přezdívku jsem si vysloužila proto, že jsem se začala hlouběji zajímat o složení potravin, kosmetiky apod. Došla jsem k závěru, že se živíme hromadou chemie, protože je to levnější. A že na sebe naplácáme cokoli pod vlivem reklam, které nám slibují krásu a mládí na věky. A tak se postupně snažím dostat k co nejpřírodnějším produktům. A o svoji cestu i objevené výrobky (s co nejmenší chemickou škodlivostí) se s váma ráda podělím.

 Hlavně se vyhýbám některým aditivům neboli éčkům. Ne všechny jsou ale škodlivé a z toho vyplývá pravidlo č.1 = Nevěřte všem internetovým článkům a diskuzím. A jak se v tom tedy orientovat? Nejlépe si přečíst nějakou odbornou pubikaci, ale existuje i jednodušší varianta v podobě aplikací do mobilu, které odhalí zda dané éčko je či není škodlivé (např.Víš co jíš, Éčka, NutriAtlas Free atp.). 
Pro rychlou orientaci slouží taky tahle pomůcka: 
  • E1 jsou barviva, 
  • E2 konzervanty, 
  • E3 antioxidanty a kyseliny, 
  • E4 emulgátory, stabilizátory a zahuštovadla 
  • E5 zvýrazňovače
  • E9 náhradní sladidla, plyny a leštidla. 
 Éčka taky dělíme podle toho jestli jsou přírodní , identická s přírodními ale vyrobena syntetickyzískávána modifikací a vyráběna synteticky. Radím třetí a čtvrtou skupinu nebrat. A na co teda jednotlivé skupiny jsou Antioxidanty prodlužují uchovávatelnost, některá chrání proti volným radikálům. Barviva jednoduše dodávají barvu, ta najdeme jak v přírodní tak čistě chemické podobě, a mnoho z těchto chemických sloučenin má negativní vliv na zdraví. Konzervanty potravinu zakonzervují a jejich největší nevýhodou je, že můžou vyvolat alergii. Tavící soli najdeme v tavených sýrech. Umělá sladidla pro zdravého člověk nijak extra prospěšná nejsou, spíš naopak, mohou mimojiné vyvolat průjem, řada studií se také zabývá jejich vlivem na poruchy vytváření inzulínu nebo na rakovinu. Zahuštovadla sice nijak extrémně neškodí, ale ptám se proč jeden výrobce dokáže vyrobit kečup, jogurt, smetanu nebo džus bez nich a cena je téměř srovnatelná, a druhý ne? Navíc cokoli co má v názvu modifikovaný ve mě vzbuzuje podvědomou stopku. Další podrobnosti zase příště.

K.

Komentáře

Oblíbené příspěvky